גניבה ספרותית (Plagiarism)
גניבה ספרותית או פְּלַגְיָאט (מהמילה הלועזית "plagiarism") היא ניכוס לא נאות, גניבה ופרסום של שפה, רעיונות, מחשבות, ביטויים, יצירה וכד', בדרך כלל בתחום האמנותי או המדעי, ופרסומם כיצירה מקורית של המעתיק, ללא ידיעתו או קבלת רשותו של היוצר או ההוגה המקורי.
פלגיאט הינו מושג רחב יותר מאשר הפרת זכויות יוצרים:
חוקי זכויות יוצרים מגנים על דרך הביטוי (למשל, על נוסח מאמר) ולא על הרעיון שבבסיסו. זכות יוצרים הינו מושג משפטי המעוגן בחוק.
פלגיאט הינו שימוש ביצירה או בקטעי יצירה ללא מתן קרדיט, אך גם שימוש ברעיון של אחר תוך יצירת מצג כאילו נהגה על-ידי הכותב, אף כאשר צורת הביטוי עצמה שונה.
גניבה ספרותית של רעיון אינה מעוגנת בחוק ולכן בדרך-כלל לא ניתנת לאכיפה באמצעות המערכת המשפטית. אולם, גניבה ספרותית מהווה עבירה אתית ולעתים מוגדרת כעבירה משמעתית בארגונים כגון אגודות מקצועיות, מוסדות חינוך, מערכות כתבי-עת וגופים מסחריים.
גניבה ספרותית באקדמיה – חשוב לדעת:
במסגרת אקדמית, גניבה ספרותית מתרחשת, למשל, כאשר מחבר פרסום מדעי משתמש ברעיונות או בקטעי טקסט של אחרים, במסגרת פרסום מדעי, מבלי לציין את שם הוגה הרעיון או המחבר המקורי (לעתים גם שימוש ברעיון ישן של המחבר, מבלי לציין מקור, עלול להיחשב כפלגיאריזם). דוגמא אחרת לגניבה ספרותית היא כאשר סטודנט משתמש בעבודות של אחרים במסגרת עבודה אקדמית, מבלי לציין את המקור. בסביבה המקוונת תופעה זו מקבלת ממדים חדשים בשל האפשרות לשיתוף והעברת מידע אלקטרוני ברשת האינטרנט החופשית.
- הגניבה הספרותית באקדמיה יכולה להיות מכוונת או לא מודעת.
- גניבה ספרותית מהווה הפרה של כללי האתיקה האקדמית. בטכניון זו גם עבירה משמעתית.