​​​​​​​​​​​​​​​​​​סקר ספרות – איך הספרייה יכולה לעזור

book background
x

​​​​​​​​​​​​​​​​​​סקר ספרות – איך הספרייה יכולה לעזור

ספריות הטכניון מציעות לקהילת הטכניון גישה למגוון מקורות מידע שיכולים לעזור בעת ביצוע סקר ספרות, כגון: ספרים וספרים אלקטרוניים, מאמרים, כנסים, תיזות, פטנטים, מידע טכני, סקרי שוק ועוד. להלן מספר עצות שימושיות שיכולות לעזור בחיפוש אחר חומרים עבור סקר הספרות, הערכת איכות החומר המתקבל, אירגונו וציטוטו.

לרבים ממונחי החיפוש יש מילים נרדפות, חלקן כיום עשויות להיות לא בשימוש אך יכול להיות שהיו בעבר. עליכם להכיר את הוריאציות השונות ולשלב אותן בחיפוש.

מומלץ להכין מראש רשימת מינוחים של תחום החיפוש בעזרת אפשרויות אלה:

שימו לב – אם אינכם משתמשים בתיזאורוס, למאגר המידע אין כזה או שלא נמצא המונח שלכם בתיזאורוס, תמיד ניתן לשלב את מילות המפתח על ידי שימוש במילים AND / OR / NOT.

דוגמא

להלן דוגמא של חיפוש מילות מפתח משולב במאגר המידע Scopus (מאגר רב תחומי) שתקפה גם בין היתר במאגרי המידע Web of sciencePUBMEDEngineering VillagePsycinfo:

“Diabetes  mellitus type 2” OR “Diabetes mellitus type II”

AND

“Insulin Secreting Cells” OR  “Pancreatic beta Cells”

NOT

 mice OR mouse OR rat

התוצאה המתקבלת תכלול את הווריאציות של מונחי החיפוש ששולבו על ידי האופרטור OR ולא יכללו את המילים “mice”, “mouse” או “rat”.

 

 
 
 

הגישה לכל אוספי הספריות מתבצעת דרך מנוע החיפוש באתר ספריות הטכניון
ניתן לבחור בין מספר אפשרויות חיפוש. כל אפשרות מיועדת לאיתור סוגי חומר שונים.

  • לשונית “ספרים ועוד” מאפשרת לאתר את הפריטים הבאים: ספרים פיזיים ואלקטרוניים, ספרי לימוד, כתבי עת, תזות, הרצאות מוקלטות של הטכניון, מילונים ועוד…
  • שימו לב: מאמרים לא יופיעו בתוצאות החיפוש בלשונית “ספרים ועוד”.
    החיפוש באמצעות הלשונית “ספרים ועוד” מתבצע במערכת החיפוש של הספרייה.
  • לשונית “מאמרים ועוד” מאפשרת לאתר את סוגי החומר הבאים: מאמרים, ספרים, פרקי ספרים, תקנים, כנסים, דו”חות, ספרי לימוד, וידאו, כתבי עת ועוד. החיפוש באמצעות הלשונית “מאמרים ועוד” הינו חיפוש משולב בכלי גילוי, בקטלוג הספרייה ומאגרי המידע בו זמנית.
  • לשנות “כתבי עת” מאפשרת לאתר את כתבי העת הזמינים בספריות הטכניון (פיזית או אלקטרונית).
    החיפוש מתבצע באוספי כתבי העת.
  • לשונית “מאגרי מידע” מיועדת לחיפוש מאגרי מידע לפי שם או נושא. עם זאת, אל דף מאגרי המידע ניתן להגיע ישירות דרך הקישור.

בדף מאגרי מידע ניתן לאתר מאגרים רלבנטיים לפי:

– תחום שיכול לכלול דיסציפלינה מחקרית (למשל Biology, Mechanical Engineering וכו’)
– תחום נפרד בפני עצמו, כגון תזותפטנטיםסקרי שוקתקנים וכל שהוזכר לעיל.

Google Scholar – GS מאגר מידע רב תחומי חינמי אשר מחפש בתוך מגוון מקורות. חשוב לדעת כי GS אינו מאגר מידע סלקטיבי, ולעומת מאגרי מידע אחרים המוצעים באתר הספרייה צריך לשים לב לאיכות החומר הנמצא בו.

הגישה לכל המשאבים (מערכות החיפוש) היא דרך פורטל ספריות הטכניון.

גישה מחוץ לקמפוס למשאבי הספרייה האלקטרוניים (כתבי עת, מאגרי מידע, ספרים, תזות ועוד) מתאפשרת לכלל קהיליית הטכניון (סגל וסטודנטים) באמצעות הזדהות אחידה – המייל הטכניוני והסיסמא למייל זה.

הגישה מחוץ לקמפוס מתאפשרת באמצעות מספר דרכים.

חשוב מאוד להיות ביקורתי לגבי תוצאות החיפוש המתקבלות. במילים אחרות, כדי להשתמש במידע המתקבל חשוב לחפש אחר סממני איכות הכוללים את גורם ההשפעה (Impact Factor) של המקור, מדד ה-H של המחבר (H-index), מספר הציטוטים, מי צוטט ועוד. כדי לבסס את המחקר על מידע באיכות גבוהה בלבד ניתן להיעזר במדריך כלי הערכה​ השלם שפיתחנו בספריות הטכניון.

אם נתקלתם במשאב שלא זמין למשתמשי הטכניון, אל ייאוש. במקרים כאלה ניתן להיעזר בשירותי מחלקת השאלה בין-ספרייתית. המחלקה מאפשרת הזמנת פריטים שלא נמנים מבין משאבי הטכניון מספריות אקדמיות ישראליות ומספריות אקדמיות מהעולם.

כלי ניהול ציטוטים מאפשרים לשמור, לארגן ולשתף את ציטטות המחקר (ספרים, מאמרים, תיזות, פטנטים ועוד) ועורכים באופן אוטומטי את הביבליוגרפיה במגוון רחב של סגנונות ע”פ דרישות המנחה (לתזה) וכתבי העת (למאמרים).

למידע נוסף: כלים לניהול וארגון חומר אקדמי ומחקרי

שימוש בשירותים הדיגיטליים הניתנים על ידי ספריות הטכניון חייב לתאום לחוק זכויות היוצרים הישראלי וההסכמים המשפטיים שנחתמו בין ספריות הטכניון, מחב”א והמו”לים. אנא קראו את הדף שימוש נאות במשאבים האלקטרוניים וזכויות יוצרים​​ שלנו עבור הבנה טובה יותר בסוגיות זכויות יוצרים.​

  • הגדרת נושא המחקר שלך.
  • איסוף כל מילות המפתח והמילים הנרדפות.
  • בחירת מאגרי המידע המתאימים ביותר והדרכה בשימוש הנכון בהם (תיזות, מאמרים, פטנטים, מידע טכני, נתונים ועוד).
  • הערכת הממצאים.
  • הדרכה בניהול, ארגון וציטוט הרפרנסים.

למידע נוסף אנא פנו למחלקת מידע והדרכה ב​ספריות הטכניון​ או צרו עמנו קשר.