בינה מלאכותית ומהפיכת המידע

בינה מלאכותית ומהפיכת המידע

איך הבינה המלאכותית צפויה להשפיע עלינו באקדמיה, ומהם הכלים המומלצים לייעול הכתיבה והמחקר

שימו לב: אין במידע המובא בדף זה כדי להוות המלצה. שימוש בכלי AI יש לעשות בהתאם לכללי השימוש המוגדרים לכלי, כמו גם בהתאם לכללי האתיקה ולהוראות כל דין.

השילוב של בינה מלאכותית (AI) באקדמיה מעצב מחדש את הדרך שבה מוסדות עוסקים במידע וידע. לצד חסרונות כגון חוסר אמינות של המידע, הפרת זכויות יוצרים וקיבעון מחשבתי, ניצבות גם הזדמנויות רבות. עבודה נכונה ומושכלת ב"שיתוף פעולה" עם כלי בינה מלאכותית יכולה להוביל לייעול תהליכי מחקר, חיסכון זמן בניהול משאבים ועוד.

אנו מזמינים אתכם לדף המידע החדש בנושא, לקריאה נוספת ולהמלצות הצוות על כלים. המידע וההמלצות יתעדכנו בפורטל הספריות באופן תדיר. לחצו כאן לדף המידע בנושא בינה מלאכותית באקדמיה

מספר כלי AI מומלצים לכתיבה ולמחקר:

  • כלים לניסוח והגהה של טקסטים באנגלית: Grammarly, Trinka.ai ו Wordtune הם כלים מבוססי בינה מלאכותית המסייעים בניסוח טקסטים ובהגהה של שגיאות כתיב ודקדוק בטקסטים באנגלית. 
     
  • כלים המסייעים בסקירת ספרות אקדמית וקריאה מהירה: SciSpace, Consensus, ChatPDF ו Scite הם כלי בינה מלאכותית בפורמט של צ'אט, המאפשרים איתור מהיר של מידע במגוון נושאים. בניגוד ל – ChatGPT וצ'אטים כלליים, שמתבססים על מידע מהאינטרנט החופשי הכלים הייעודיים לסקירת ספרות עוברים התאמות ע"י המפתחים ומטרתם שימוש במידע מאומת ככל הניתן.
     
  • כלים לזיהוי פלגיאריזם בעבודות אקדמיות: Turnitin (iThenticate) היא התוכנה המוכרת ביותר לזיהוי פלגיאריזם בעבודות אקדמיות. התוכנה עושה שימוש נרחב בבינה מלאכותית (על בסיס מאגר עבודות קיים ונבנה) וכעת מפתחת גם את האפשרות לזיהוי טקסטים שנכתבו ע"י בינה מלאכותית כגון ChatGPT (מה שנחשב כמובן להפרת זכויות יוצרים). 

שימו לב: חלק מהכלים (או האפשרויות הכלולות בהם) בתשלום, ונכון להיום לא קיים מנוי מוסדי לכלים הנ"ל מלבד Turnitin. כמו כל פעולה אחרת בכתיבת והגשת מחקר אקדמי – השימוש בכלים מבוססי בינה מלאכותית ככלי עזר, הוא באחריות המשתמשים ובהתאם לכללי האקדמיה בלבד. 

כבר יותר משני עשורים שאנחנו חווים "מהפיכת מידע" אדירה בכל מובן אפשרי. עם זאת, באקדמיה אנו רואים מולנו כל העת את חשיבות ההערכה המדעית, הדיוק והאמינות המקצועית של חומר אקדמי, ציטוט נכון של מידע והשימוש במאגרים. למידע נוסף בנושא הערכה מדעית ושאלות בנושא תוקף אקדמי, ניתן לפנות למידע והדרכה.

האם התנסיתם באחד מהכלים המוזכרים מעלה או כלי בינה מלאכותית אחרים?
נשמח לקבל המלצות נוספות וביקורות על כלים קיימים. צרו איתנו קשר

נשמח לשמוע מכם

ספריות הטכניון עומדות לרשותכם לתמיכה במחקר ובהוראה.
נשמח לסייע בכל שאלה או בקשה.

נשמח לקבל תגובות והצעות לנושאים למידעון הבא בטופס.
כל משוב יתקבל בברכה ויעזור לנו להתאים את תכני המידעון לנושאי העניין שלכם.

לכל גיליונות המידעון

2024 / גיליון 10 / כתיבה, עיצוב ועריכה: צוות מידע והדרכה (ליאור פורת, אלה בוגילו, קארן דברן וענבר דקל-לוינזון) – הספרייה המרכזית ע”ש אלישר