מהימנות אתרים

כיצד לוודא מהימנות אתרי אינטרנט?

בעולם האקדמיה קיים שפע רב של מאמרים, מחקרים, ספרים וכתבי-עת. כמו כן, קיימים כיום כלים רבים לאיתור מידע וסקירת ספרות, בין אם באמצעות שימוש במאגרי מידע או חיפושים מתקדמים במערכות חיפוש.

כאשר מדובר בנתונים, פטנטים, דו”חות מחקר, שאלונים ומקורות ראשוניים שנרצה לצטט, ניתן לאתר מידע מהימן באמצעות הכלים המוכרים (מאגרי מידע וסקירת ספרות אקדמית). ניתן גם לצטט ממקורות נוספים, שאינם מוגדרים “אקדמיים” באופן פורמלי, אך מצוי בהם מידע רב ערך למחקר. כאשר מצטטים ממקורות כאלה, חשוב מאוד לוודא את מהימנות המידע. 

להערכת מידע שמקורו באתרי אינטרנט, יש לבצע בדיקות מהימנות מקיפות: 

מי הם הכותבים? 

  • ניכנס לדפים: “אודות”, “מי אנחנו”, Mission, Biography, Background
  • בדפים אלו נחפש את שם הארגון או האדם שעומדים מאחורי המידע
  • בשלב הבא נחפש את אותו שם במנועי חיפוש מוכרים (וברשתות החברתיות) ונוודא שאכן מדובר במקור מאומת

האם כתובת האתר תקינה? 

כתובת האתר צריכה להיות מדויקת ומשויכת לאותו ארגון או אדם שמזוהה  איתה. ניתן לבצע בדיקות כאלה באמצעות הקישורים מטה, שמאפשרים לראות איך אתרים נראו בעבר (צילומי מסך ישנים), מי הם הגולשים שמגיעים אליהם ובאיזו תדירות ועוד.

https://www.alexa.com/siteinfo 

https://archive.org/web

האם הקישורים תקינים? 

  • האם הקישורים פעילים ומאורגנים היטב? האם הם קשורים לתוכן ולמטרות האתר? 
  • האם מקורות המידע אליהם האתר מפנה הם מקורות מהימנים בעצמם? 

סדר וארגון באתר 

אתרים אמינים יהיו מסודרים בצורה מאורגנת על מנת להקל על ההתמצאות. חשוב לוודא שהניסוח ברור ונוח לקריאה, שניתן לנווט באתר בקלות ושקיים בו מנגנון חיפוש, כך שלא מתאפשרת הסתרת מידע. 

מהו היקף הכיסוי? 

האם כל נושא מוצג באופן מעמיק? האם המידע מתאים למידע הקיים באתרים אחרים? 

עדכניות: האם תאריך העדכון נראה בבירור? 

חשוב לוודא שאכן מדובר באתר שמתעדכן באופן שוטף. שימו לב: קיימות דרכים להציג תאריך מעודכן על ידי כתיבת קוד. מדובר בהטעיה מכוונת. על מנת לוודא שזה לא המצב, יש לשנות את התאריך בהגדרות המחשב האישי ולרענן את האתר. במידה ומדובר בקוד, התאריך שמופיע באתר ישתנה. 

אפריל 2021 / גיליון 6 / כתיבה, עיצוב ועריכה: צוות מידע והדרכה (ליאור פורת, אלה בוגילו, קארן דברן) – הספרייה המרכזית ע”ש אלישר