עוזרים וירטואליים מבוססי AI
עוזרים וירטואליים מבוססי בינה מלאכותית חדשים במאגר המידע Scopus ובמאגר Web of Science
עם הופעתה של הבינה המלאכותית, יש מי שיגידו כי הדבר היחידי שעלינו לדעת הוא לכתוב פרומפט, וראינו בעבר התייחסות דומה גם למנוע החיפוש של גוגל. זה כמובן לא מדויק, אך לצד החסרונות של הבינה המלאכותית, ישנו גם פוטנציאל אדיר.
השחקנים הגדולים בעולם האקדמי כמו מאגרי מידע ותיקים, מערכות חיפוש מתקדמות ועוד, מאמצים כיום את הטכנולוגיה החדשה בזהירות ובחוכמה על מנת ליהנות מהיתרונות הטמונים בה מבלי לפגוע בערך האקדמי של התכנים: איכות התוצאה, מבחן האמינות וכמובן השימוש ההוגן – ערכי היסוד של האקדמיה כפי שאנו מכירים אותה.
הראשונים להטמיע "עוזר וירטואלי" המבוסס על בינה מלאכותית, הם המאגרים Wos ו – Scopus.
העוזרים הווירטואליים נבנו עבור מאגרי המידע באופן מותאם, והם מבוססי טכנולוגיה שלGPT-4-o. מה שמבדיל אותם מבינה מלאכותית גנרית הוא היקף (וסוג) המידע, והיכולת לציין מקורות. מדובר במודל שפה בטכנולוגיית RAG (Retrieval augmented generation), טכנולוגיה שמגדירה ותוחמת את המידע אותו ניתן לאחזר מתוך הצ'ט – ויודעת להפנות למראי מקום, כלומר – לצטט את המקור ממנו התוכן הגיע. זאת בשונה מבינה מלאכותית כוללנית החולשת על פני כמות חומר בלתי מוגבלת ולא יודעת לציין מאיפה התוכן מגיע.
כך, העוזרים הווירטואליים למעשה מבצעים חיפושים במקורות ספציפיים בלבד – תוכן המאגר / קטלוג, ולא במאגר אינסופי של תוכן אינטרנטי. המודל מאפשר כתיבת חיפושים בשפה חופשית לחלוטין, באנגלית או בעברית, וקבלת הפניות למאמרים אמיתיים עם מצייני מיקום. הפרומפט שהגדרנו יביאו לתוצאות רהוטות ותשובות קונקרטיות המבוססות על האבסטרקט של תוצאות החיפוש.
כל עוזר וירטואלי נראה קצת אחרת עם התאמות מקצועיות ייחודיות. כך למשל, בתקציר שמייצר העוזר הוירטואלי של Scopus, חלק מהמאמרים שיוצגו יהיו עם ציטוטים רבים וחלקם עם מעט ואפילו ללא ציטוטים. זה נעשה בכוונה, כאשר המטרה היא לצמצם את הנטייה של החוקרים לצטט שוב ושוב את אותם המחקרים. בקטגוריה שיועדה לכך ונקראת "מאמרי בסיס", המערכת מצליבה מידע מתוך הרשימה הביבליוגרפית של כל המאמרים שהציגה בתקציר – ומציגה את המקור המשותף שיש לכל המאמרים – מיהם מאמרי הבסיס.
קישור להקלטת הוובינר בנושא Scopus AI
קישור להקלטת הוובינר בנושא WoS Research Assistant
נשמח לשמוע מכם
ספריות הטכניון עומדות לרשותכם לתמיכה במחקר ובהוראה.
נשמח לסייע בכל שאלה או בקשה.
נשמח לקבל תגובות והצעות לנושאים למידעון הבא בטופס.
כל משוב יתקבל בברכה ויעזור לנו להתאים את תכני המידעון לנושאי העניין שלכם.
2024 / גיליון 11 / כתיבה, עיצוב ועריכה: צוות מידע והדרכה (ליאור פורת, אלה בוגילו, קארן דברן ואורטל רנפורד) – הספרייה המרכזית ע”ש אלישר